Sunday, March 14, 2010

Breastfeeding dan lampin kain

I'm sure every mum will put their little one's need as first priority. Hmm...right now i'm focusing on BF. To be frank, i don't think BF is easy...i rasa bagi FM lagi senang. Bancuh n bagi ja...whereas, BF nih baby take longer time for drink and kadang2 kerap lak dia menyusu. Ya lah bukan bleh set quantity susu..kalau FM leh lah bancuh berapa oz yg dia minum n bagi ja. Then, sebab masa minum tu a bit longer then minum FM malam bila dia bangun ngantuk lah skit. Mmg lah leh bagi sambil baring tapi risau gak la kalau ak tgk2 bb minum kan. Kot tertutup hidung ka camna. Tempat nak BF pun satu gak. Bukan bleh main selak jer..hehehhe..Kalau tak pakai breast pad meleleh kat baju plak. N sebab I xclusively BF, I nak cari pam sebab nak buat stock. Skang ni i pakai manual pam pureen. Sakit tangan n sikit jer yang kuar. About 1 oz sekali pam. Dgn limited budget, byk factor yang nak kena consider. Electric or manual? I go for electric. Kalau nak pam yang senang bwk sana sini kena cari yang ringan n bleh pasang bateri. Nak double pam or single? Byk tu nak consider tapi yang penting of coz i nak yang kuarkan byk susu sekali pam. Budget ciput i ingat nak bli spectra 3 ja. Nanti dah kaya skit baru nak beli medela or ameda.
Then, cd plak. Org kata DD ni tak baik utk baby health. So i wanted to go for CD. Tapi yang ni belum finalized nak beli brand apa. In mind ada lunatots n my little helper. Nanti i update kalau dah beli pam n cd k...

3 comments:

wana said...

liza..too much think to think kan..once u dah decided to bf ur bb u akan rasa enjoy doing it..percayalah..bila dah besar sket bole cuba fm..

LieYa ZaRaN said...

che wa, yaya start fm umur berapa???

wana said...

dia campur susu fm+bf..bf mmg aku x tinggal..

yaya start after 6 mth sbb masa tu aku ganti puasa sebulan so susu x brapa byk kalo x mmg sampai sethn la..kalo susu ko byk x yah pikir fm dah liza..

iklan