Wednesday, June 30, 2010

All about numb3rs

Ohw...akhirnya berjaya kubuang semua bekas plastik tak bernombor dari rumahku. Alah...bekas2 plastik yang jenis sekali jer bleh pakai. Kadang2 simpan gak utk isian semula. Tapi, dgn tekad dan azam..semua dah dibuang.   Rasanya ada lagi yang kena buang cuma nak check satu-satu tak der masa..
And, before buang kena pastikan dulu ada pengganti..so kena kumpul duit untuk beli plastik berkualiti mesti suamiku fenin baca entry nih dan yang penting pastikan ianya 1,2,4,5 sebab


"The following plastics have no known health hazards:
Code 1: Polyethylene Terephthalate, or PET / PETE - selalunya utk bekas air mineral. Selamat untuk sekali pakai sahaj
Code 2: High Density Polyethylene, or HDPE - jarang digunakan untuk bekas makanan / minuman so tak yah pk ok.
Code 4: Low Density Polyethylene, or LDPE- selalu digunakan untuk bungkus makanan (pakai buang). Selamat digunakan tapi kalau kena makanan/minuman panas bhn plastik boleh meluntur dan mencemari makanan.
Code 5: Polypropylene, or PP"-selamat digunakan dan boleh masuk microvawe tapi kalau guna setiap hari bleh pakai selama 3 bulan jer.
3,6,7 patut dielakkan yer terutama si 7 sebab ada BPA.

So. mulai hari ini 1,2,4,5 no yang kena diingati...heheheh






Tuesday, June 29, 2010

Tips bukan peminat bola layan worldcup??

Aku memang bukan peminat bola / soccer nih...Tapi hubby aku memang takkan lepaskan peluang 4 thn sekali nih. Mula-mula bengang jugak sebab berebut channel tapi at last...aku join the club. Not because 'if you can fight your enemy then join them' tapi i start to enjoy the game...
Taktik2 hubby aku ialah:
* judi bola...hahah joking. Tapi aku n dia akan pilih pasukan masing2..then team pilihan yang kalah kena denda. sidai baju ke, g beli kacang kat kedai ke or cuci toilet..apa yang kitorang malas nak buat tu lah jadi sasarannya...heheh
* umpan ngan fakta perlawanan..cam nak tgk kalau pasukan asia leh kalahkan latin america or, game penting sebab nak masuk quarter final etc
* citer psal pemain laks...gaji paling mahal, dating with paris hilton ke or..player paling pandai ambik corner etc, paling handsome
* makanan - mula2 taim aku tak minat bleh lah umpan ngan pizza skang kacang or koci jer lah
* kawan - alamak kawan dtg umah...memang sah kena tgk bola tak leh bukak channel lain


tapi sebenarnya lebih kepada give and take lah. sib baik hubby jenis tgk world cup jer. kalau semua cup...memang aku akan cari tips supaya dia tgk suma series yang aku tgk...hehehhe

My breastfeeding journey

Dah 5 bulan aku breastfeed Alesya yer...and hopefully the journey will go on sampai dia 2 yrs...semoga dipermudahkan olehNya. Banyak yang aku belajar sebenarnya along this journey. Now i know that:
1) First time momma memang selalunya lambat for BM to produce. Better to have back up plan. Breastpump, FM..jgn nanti anak menangis tak cukup susu tgh2 mlm susah.
2) BF bukan mudah. Sometime you get upset macam BM tak produce byk or baby still lapar eventho dah lama BF so kena byk bersabar and kena kuat emosi jugak.
3) Kena stimulate untuk produce byk BM and oso kena selalu think positif..
4) Kena mkn byk serat utk mummy yang BF sebab kalau tak baby susah nak poo-poo. Mcm Alesya hari tu 5 hari tak poo-poo. Now aku amalkan mkn epal and oren setiap hari. Paling prun / plum juice aku rasa
5) Eventho BF still kena burpkan baby.
6) Minum byk air mmg bagus utk BM production tp BM agak cair. Nak BM pekat mknlah oat / jantung pisang
7) Kalau mummy sakit cam demam still bleh BF, baby takkan jangkit sebab the milk will produce antibodi yang buatkan bb tak kena sakit mummy dia. Unless kalau Aids / Cancer or hepatitis kot tak leh
8) BF menurunkan berat badan aku after bersalin
9) Kalau bekerja baik ajar botol time dlm pantang lagi..pump and masukkan BF dlm botol..mcm Alesya skang asyik nak direct jer sebab aku ajar mcm tu.
10) Hubby pun kena support jugak kalau tak memang susah nak berjaya dlm exclusive BF nih.

Tu lah saja secubit pengalaman aku sepanjang 5 bulan nih. Selamat ber BF yer kawan2


Monday, June 28, 2010

Review on Jumpsac Ringsling (black roses on jet black)

Dah pakai Ringsling (RS) nih for about 1 month so time for a review..
- aku tak suka sgt warna hitam nih kalau boleh aku nak ler warna cerah tp disebabkan aku rush to get RS and mummy yang jual ni stay nearby so aku belasah ler. Aku get this RS for RM130.00 (retail@RM170.00). 
- However, for me RS nih memang very newbie friendly. Made from linen, fabric nih memang sturdy. Another thing, linen make it easy for us utk threading. Siyes, memang senang nak handle compare to cotton. So, aku sarankan kalau RS virgin, go for linen k. 
- Then, eventho after 1 hour pun baby tak kebawah and tak yah nak adjust2 utk ketatkan or bawak baby ke atas semula. 
- Ada small pocket kat bwh...bolehlah letak brg2 kecik yg tak berat cam saputgn / handphone / pacifier / parking ticket atau apa jerlah yang korang nak letak
kalau nak beli g webdiorg k..ada byk kaler best2...aku nak try silk plak kalau ada budget :-)


Cont: SAHM vs WAHM vs FTWM - pro and cons

Uh...penat tul terpaksa aku memikirkan psal hal nih. After doing some maths..

SAHM
Pros
- Can fully BF (directly)
- Take full care of my dotter 
- All house chores will be done by me
Cons
- No income

WAHM
Pros
- Stay at home and get income
- Still can BF and take care of my dotter
- Housework still can be done
Cons
-no fixed income
-idea of work at home??
-divided time between work/dotter/housework

FTWM
Pros
-Fixed income
-Sometime let Alesya stay with other people maybe better for me and her
Cons
- Non family member take care of Alesya..it hard to trust ppl
- Too tired t take care Alesya at nite..have to take turn with hubby
- Need to divide time between full time job / Alesya / Housework

Oh...things never been easy to me. I think i have to work out to be WAHM. But what work i can do at home yar??


Why am i not glitterati @ nuffnag

Aku rasa ramai yang sama kes cam aku kot
Last week semasa bukak akaun Nuff aku, tiba-tiba terperasan yang status aku kat nuff dah jadi 'ordinary-non exclusive'. Pelik plak aku sebab setahu aku seblum nih aku 'glitterati' 
Cepat2 ler aku email n tanyakan hal tersebut...
Rupanya sebab aku letakkan link kat sidebar aku utk support aku bg iklan 'youth***'...competitor cik nuff...
Habihlah gelaran aku ditarik balik oleh cik nuff nih. Memandangkan cik nuff ni agak sensetip dan ada option lain utk aku war-warkan psal ys, aku pun kelurkanlah dr sidebar aku iklan competitor nuff nih.
So korang, kalau nak setia ngan nuff, make sure tak der iklan competitor yer. Aku dah dapat balik status setelah tunggu 3 days.
Apakan daya...aku cuma baka mentimun...huahahahha

SAHM vs WAHM vs FTWM

Fuh...fuh....achum...fuh...
Dah berabuk ek blog nih...almaklumlah...weekend aku balik kampung supaya Alesya bleh beramah mesra ngan tok, wan dan acunya. Walaupun sekejap tp kira ok lah tu...
Cam biasa..balik kg banyak lah pulak ceriteranya...satu hal psal status aku as SAHM (stay at home mother)
Actually keputusan aku untuk jadi SAHM nih memang keputusan aku sendiri tp taim tu disokong oleh mr. hubby. Mainly aku jadi SAHM nih sebab long working hour in my previous co. Everyday mesti balik after 7pm. Plus journey sometime kul 10pm baru sampai umah. Preggy time lak kan aku memang malas n penat giler so aku pujuk2 hubby..heheh...but aku plan nak keje after baby besar skit.
Skang Alesya dah 5 mths. Kenapa aku masih jadi SAHM? Hmm...aku rasa majority FTWM (Full time working mother) kalau diberi peluang nak jadi SAHM or WAHM (Work at home mother)kan? Sama lah jugak aku. Kalau boleh aku cam tak mao bagi org jaga Alesya. Maybe kalau dia dah 2 tahun n dah leh g nursery aku akan g keje kot. Sebab byk kes org jaga baby nih tak menjaga betul2. Kalau ambik maid pun sama gak.
Gaji hubby 'cukup' utk keperluan tp nak mewah tu...tak lah. Sebab tu kadang2 aku fikir jugak nak jadi FTWM tapi masih dalam pertimbangan. Pada aku WAHM memang lebih baik tapi apa kerja yang aku bleh buat dari rumah yer? Mungkin boleh jual barang skit2 thru blogshop..semua masih dalam pertimbangan
Mak aku obviously tak suka aku jadi SAHM nih. Hubby pun dah mula tanya kalau aku ada plan for future..dia tanya aku tak bosan ke kat umah...
So aku memang tgh consider of my status as SAHM nih. Patut kah aku tukar status ke WAHM or FTWM. Aku bagi alasan pada hubby tunggu 6 mths after Alesya dah start solid then aku akan consider to be WAHM@FTWM...
Bukan aku tak mao bina kareer tapi cam susah plak nak berpisah ngan Alesya lama-lama. Dilema sih...



Wednesday, June 23, 2010

Amalan semasa mengandung

A friend of mine asking about my food during my pregnancy
Oh! the time come again...Normally pregnant momies mmg concious of almost everything...coz we can't c little one inside right...
But minus morning sickness everything is so wonderful during pregnant kan...i love the feeling not so soon though
Ok..
Actually during pregnancy, i eat almost everything that i can think of. Yes! Nasi lemak (extra rice) plus kuih for breakfast..something to bite in between lunch. BIG lunch, tea time a must plus dinner. huh..what are u? an ogre??
kakkaka....tu lah pasal berat aku naik banyak time preggy..BUT dah back to normal.YESSS...Baru kelmarin aku timbang.
However...
- Aku langsung tak jamah MEE SEGERA
- Aku tak makan makanan yang di reheat pakai MICROVAWE OVEN
- BIG NO to teh, kopi, soft drink
- Everyday aku makan belimbing, guava n orange
- Aku makan suma prescribe vitamins
- Aku mkn ni jugaks
and aku minum soya daily....aku buat sendiri...


and aku mkn neurogain jugak.
Lain2 cam biasa lah...Aku makan laksa..laksa...laksa...and aku belasah air kelapa daily around 1 month before deliver tu. Org ckp tak elok minum daily then stop...drooling....minum balik...kekekke...
tu lah food during pregnancy my style.
-

Alesya milestone

Yesterday she turns 5 mths old. How time fly..
Meh share skit pasal anak aku nih
- dah meniarap, gerak kedepan sikit2...kebelakang skit and pusing2...
- dah kenal org...mesti nangis kalau orang yang dia tak biasa carry dia
- tak suka org pegang2 sgt..lagi suka golek2 atas tilam
- dah ada waktu tidur n BF yang agak tetap
- masih suka buat belon
- suka lagu humpty dumpty & muffin man
- dah buat byk bunyi sekarang
- dah faham kalau orang komunikasi ngan dia

huh...kalau citer pasal anak mesti tak habih kan..
Moga Alesya membesar jadi anak solehah k!

Tuesday, June 22, 2010

Etika mendisiplinkan anak (do and don't)

Do
-bersabar
-puji anak anda atas kelakuan baiknya
-beri galakan positif
-sayangi anak anda seadanya
-listen to his/her inner thought
-tunjukkan contoh yg baik
-respek him/her
-act with empathy by identifying with your child mentally
-be coherent with behaviour and not your child standing
-never take sides when it comes to your children
-speak calmly
-encourage your child's view and thoughts
-accept positive changes
-customise words and actions
-have sense of humor

Don't
-Embarrass your children
-look low upon your child's capability
-criticise your child in front of others
-criticise other children in front of your own child
-harsh punishment
-snarl harshly at your child
-compare their achievements
-label your child
-setting unrealistic hopes on your child
-make your child panic
-rush/pester your children
-neglect your child
-insult him/her
-team punishment
-hurt him/her

Wanita kulit hitam terjun dari kondo aku

Oh this should be post yesterday..
Time aku tgh nak menjamah lunch yesterday jiran depan umah aku dtg nak meninjau sesuatu dr balkoni aku. Dah tgk dia ckp ada org jatuh n dah mati kat bawah. Terjun dr 8 floor. Aku rasa kalau aku buat post ni beserta gambar mesti bleh hit tp apakan daya punyalah penakut..sampai langsung aku tak tgk...nak kuar balkoni pun takut yesterday...hahahha. 
Aku tak tau lah apa masalah pompuan tu yang aku tau aku tak mao jln2 area G floor buat sementara waktu. Lagipun jiran aku bleh lepak2 kat umah aku time diorg nak bawak mayat tu then leh citer lagi secara details apa yang hancur dari badan..apa yang polis terpaksa kutip...hisy....
Skang aku fikir nak condo ke landed property? 

Sunday, June 20, 2010

Am i gleek?

Citer Glee ni bukan main fofular lagi skang ni ek...mesti korang tau kan...

Glee is an American musical comedy-drama television series that airs on Fox in the United States. It focuses on a high school show choir called "New Directions", at the fictionalWilliam McKinley High School in Lima, Ohio
But y am i not into glee yer??
-Maybe aku dah tua sebab tu high school drama tak masuk ngan aku kot
-sebab aku suka drama tapi not musical drama.
-i not find where the comedy is
-aku rasa diorg not agresif enough when fight for themselves

kenapa aku buat entry ni? Ntahla...aku nak gleek actually, to join the club but then i realise this not for me. However, for those yang tak penah tgk citer nih...catch them every wednesday 9PM @ astro #712 with repeats on Thursdays at 12pm and 7pm, Saturdays at7pm and Sundays at 1pm. oh....i'm too old for glee

Hari Bapa 2010

As per my plan, we all had a big lunch at home then paksa hubby beli kek. G kedai kek tak der lak yang bekenan then settle with blueberry cheese tart. Ok lah...As long as ada blueberry and cheese ok lah tu...I loike.
That is how we spend our time during daddy day. Alesya act like she really understand bila I asked to wish daddy dia. Make her daddy touched..kakakka
As for myself, called ayah and wish him. I still remember 20 yrs back bila jarang2 sekali dapat mkn kat restaurant, my dad selalu make time for us (normally me mum + my younger bro). Kalau tak bwk we all kuar mkn pun once a while ada belikan for us something...ais kacang or mee bandung (my fav). Ada sekali bawak we all g main gelungsur..still remember giraffe shape (hehehhe). satu2nya available in my town. No playground k...I really appreciate that.
I understand, daddy always show us their love in their own way. I really appreciate and love my daddy whom used to be my banker, driver, counsellor, police and whatever it may take him to be to protect me.
Thanks dad..u r no.1

Friday, June 18, 2010

Hadiah hari bapa 2010

Apa patut Alesya bagi daddy dia ek utk father's day nih? Apa plak aku patut bagi ayah aku? Should we:
1) Bagi kad
-Daddy Alesya jenis yang baca kad, say thank and the card will remain in the same place forever. Impossible for him to bring to office or keep at his computer table. Look like he not appreciate eventho i think he do. So no card i guess unless he know how to make me feel appreciated.
2) Belanja mkn kat tempat kegemaran
-TGI, chilli's, Tony Roma's sound great as we love western food
3) Beli brg yang diorg perlukan
-wallet? pants? t-shirt?
4)Beli cute gift
-cute frame for family photo, key chain, mug
5)Handmade item
-kalau rajin sgt bleh kait mengait (sempat ke) atau apa-apa ikut kekreatifan and to have personal touch to the gift
6)voucher
-yer lah bleh bg voucher utk tempat2 yg kalau disuggest diorg taknak g cam hair treatment ke, spa etc
7)spend at home
-masak + beli kek then makan together2
8)tgk wayang
-maybe not lah sebab alesya kecik lagi

byknya cadangan..tapi aku rasa akan spend kat umah jer kot...hahhaha..sebab aku tgh mengumpul setiap sen utk membeli..

1)Bamboolite CD
RM54.00 - RM80.00
http://www.bamboolite.com

2) Pognae New Venice SSC
USD 84.99
details ada sini


Wednesday, June 16, 2010

Another giveaway entry??

Asyik entry nak menang giveaway jer lately. Memang kegemaran nak join GA nih but bosan ekk kalau entry asyik berkisar psal GA jer. So, sama cam kawan2 blogger lain, I pun dah buat sister blog just to enter giveaway.
http://versus-all.blogspot.com No more entry giveaway dlm blog mummyalesya nih. Hopefully i'm more lucky in my new blog..heheh....wish me luck!

Tuesday, June 15, 2010

There is Happiness giveaway

Giveaway again...
One lucky winner will get ALL below prizes

  1. Measurement Chart from Twins Happiness
  2. Hello Kitty Frame from There is Happines
  3. Sponge bob toy from Also Mommy
  4. Avon Wish for Peace from TH Corner
  5. Milk Brightening Eye Mask from Heart Random
  6. Milk Brightening Eye Mask from isherrygo
  7. Creative toys from Lurvertyhing
  8. Big Eyes Dolly cell phone charm from Sherry Contest
  9. A sachet of Cocoa Collage from Travel Blog
  10. Blue Hair Wire from Nikofav
  11. Orange Hair Wire from Yumiko
Interested? Click here for more details

Way to go...

Entry happy nih...
Bukan apa, banyak giveaway aku join kan...ni first time aku dapat hadiah...yeyeyye...
Walaupun bukan dlm hadiah utama, dapat hadiah misteri pun jadi lah...
Tak caya? Tgk gambar ni..Aku ambik dari tuan rumah giveaway
Hadiahnya tak misteri lagi...Iaitu sehelai jersey...
rupanya belum tau. Nanti kalau dpt aku buat entry psal hadiah plak ok...
Thanks tuan rumah giveaway and hopefully more luck coming...

Congrats to both

Short entry..wanna say
Congrats to Salwana Nordin and Norhikmah Ishak yang expecting tuh. Kalau entry diorg ni berbau muntah and minyak angin harap dimaafkan lah yer..hehehe
Imah ishak pregnant her second baby and che wa nordin expecting her third baby. Hope both of you have great journey.
Me? Not so soon lah...Alesya baru nak masuk 5 bulan. Kekekek

Monday, June 14, 2010

Mummy Review giveaway: Bottombumpers Side Snapping AIO Cloth Diapers

Mummy review is organizing another giveaway...yeah...this time we got chance to win Bottombumpers side snapping AIO. Cute isn't it?


Below is what you have to do for participation:
Win Your Own


THREE (3) lucky subscribers will win a Bottombumpers Side Snapping All-in-One Cloth Diaper worth RM89 each, sponsored by Bottombumpers and baby-mel.com. This is how to participate:
  • Subscribe to Mummy’s Reviews™ in a reader or via email (existing subscribers counted) - done
  • Send an email to me with the following information: done
    • Your name
    • Facebook nickname, if any
    • Visit here and tell me one reason why you would like to win a Bottombumpers Side Snapping All-in-One Cloth Diaper
    • If you are a new reader, mention how you got to know of this Giveaway
    • Blog / Website URL, if any
  • To get EXTRA entries:
    • 1 extra entry: “Like” Mummy’s Reviews™ Facebook page (existing fans counted) done
    • 1 extra entry: “Like” Bottombumpers AND baby-mel.com Facebook pages here & here(existing fans counted) done
    • 1 extra entry: Register here to become a member of baby-mel.com done
    • 1 extra entry (unlimited total): For each participant referred by you (e.g. through sharing the Giveaway on Facebook)
    • 3 extra entries: Share this Giveaway on your blog / website and link it back to Mummy’s Reviews™ done
Other Information
  • If you are one of the winners of this Giveaway:
    • The colour of your Bottombumpers diaper will depend on the stock available.
    • You would need to send in three (3) photos of your baby in the Bottombumpers diaper won. The photos may be used in marketing materials.
  • This Giveaway is open to subscribers with a mailing address in Malaysia.
  • It will run until 14 July 2010.
  • The usual Giveaway Terms apply.

Jomlah join ramai2.... More info you can check out here and here

Sunday, June 13, 2010

My Water Moments

My water moment?? It was during our honeymoon back to April 2009. Went to Langkawi for the beaches. and duty free for my cookware. It was not only our first outing as husband and wife but i had my first chance to snorkelling too.
Place: Coral Island, Langkawi
What's in: Can you see those fishes which come forward after i throw some roti to them?? Awesome!!
What's not: U can see roti, fishes and me..but what u missed are the action of them bite my leg and how they grab the food in the water.
My wish: To show photo of eager fish toward food to my dear daughter. Missed the chance.

p/s: Forgive the unprofessional photography technique as photographer a.k.a dear hubby scared to go nearer afraid to get bitten as well. Plus he must handle the camera carefully. U can imagine if the camera drop!   








Place: Coral Island, Langkawi
What's in: Dear hubby snorkelling with fishes nearby.
What's not: He actually enjoying the moment with sea cucumber (Gamat) which is Langkawi icon. Don't try! Impossible to see the gamat. :p
My wish: Me don't have to go up to jetty for the sake of taking this photo. I should enjoy my time snorkelling together, took each other photo in the water and able to take photo of what we see inside.




Above are reason for me to get new camera dont you think so? and i'm DROOLING for...SONY DSC TX5.  Y? Because...
1) it is WATERPROOF plus shock-, dust- and temperature-proof too. 
2) comes in 5 nice colours and i adore the pink one most! should choose gender neutral (GN) colour instead because hubby wont agree with pink. but who care huh?
3) It's compact as i dont want to add bulky camera in my travelling checklist. Enough with Alesya toys, stroller, bottles etc.
4) With features like Intelligent Sweep Panorama, Handheld Twilight and Anti-motion blur “Exmor R” CMOS Sensor, BIONZ Image Processor, 25mm wide angle Carl Zeiss® Vario-Tessar lens.









       Anti-motion blur                                                                                   







Handheld Twilight


                                                                                                                        
Yeah, u got so many reason to love this camera. Check other details at http://www.sony.com.my/product/dsc-tx5
Retail price at RM1499.00 but NUFFNAG is giving away 3 cameras for best blog entry of their water moment. Check out here.

Well, my honeymoon is over and i have dear Alesya now. Every moment during our honeymoon is captured and  framed in my heart but unfortunately something missed from our photo which we will share it with our children and for us to see during our old day. Hope my memory good enough to remember everything uncaptured LOL!.

This entry is for above giveaway and hope that i can win SONY TX5 for my lovely Alesya. I want to capture every single splash of her and i know the camera won't let me down. Wish me luck...finger crossed!

Friday, June 11, 2010

I LOVE U Contest by Little Kids Photography & Little Mama's Love Baby Boutique

Wow..wow...wow...Hadiah memang wow
Nak tgk jom klik (http://littlemamadiary.com/i-love-u-contest-by-little-kids-photography-little-mamas-love-baby-boutique)

Utk join contest ni syarat2nyer...

1.   MUST – Put contest banner in your entry with link back to this contest page - DONE

2.   MUST – Put link in your entry to Little Kids Photography and Little Mama’s LOVE - DONE
3.   MUST - Answer these two simple questions in your entry
Name one of the photography package by Little Kids Photography
HAPPY MOMENTS
Name one of the item on sale at Little Mama’s LOVE Baby Boutique
4.   MUST – Write short opinion “What’s interesting about Little Kids Photography and Little Mama’s LOVE?”
- Walaupun entry ni sebab aku nak masuk contest, tapi aku memang nak share ngan korang psal Little Kids Photography nih. Memang best! Harga memang berbaloi-baloi. RM297.00 utk sessi 1-2 jam. Competitor ada yang charge double utk satu jam. Mood baby ni bukan menentukan so diorg ni memang paham sgt. And lagi best sebab byk pakej yang ada. Pendek kata memang diorg tau kehendak pelanggan. Siyes, dari preggy, first photo after birth (kat spital nih!) sampai ler toddler. Every moment korang bleh capture. Professionally ok! Gambar jgn cakap lah memang marveless. Sukerr sgt LKP nih. Jom terjah web diorang kalau nak tau lagi. Klik sini (http://littlekidsphotography.com)
Nak ambik gambar mesti ada baju cantik2 kan...jom jengah Little Mama's Love Baby Boutique. Did i mentioned BOUTIQUE dgn baju cantik2? Tak sama with most blogshop tau. They got designer fabric imported for us, latest collection and oso guess what?? They really think of our need..boleh pre order baju melayu and baju kurung for our kids. One stop kids boutique kan. Say no more..jom jengah sekarang sebab they having sale till month end..Klik http://littlemamalove.com
5.   MUST – Leave a link to your entry at the comment box.



Okey, suma yg wajib cam dah settle...but ada OPTIONAL things that you can do to get EXTRA MARKS

- Sebab aku suker...SEMUA / ALL (1-9) optional things aku dah buat. hehehe..Utk semakan:
  GOOGLE FRIEND ID: mummyalesya
  FACEBOOK ID: Marhaliza Shaari
  Email: budakbaling at yahoo dot com
yeahhh...finger crossed!


Thursday, June 10, 2010

Kalau ada pet pun best jugak

Best gak kan kalau ada pet kat umah. Maybe not cat sebab bulu sepah2 then kena asma pulak. Lagipun Alesya still kecik lagi.
Maybe we can have

cam kawanku si wana...cute kan kura2 kecik ni..
or


hmm...tapi fikirkan balik..susah pulak kalau ada pet. Kalau balik kg sapa nak tengokkan. Nak beli makanan pet lagi kan. Lagipun condo nih susah nak pelihara pet. Kalau beli landed property maybe boleh kot. alasan ko jer lah .
Maybe aku nih bukan pet lover kot ek..tau pun. kemain. Respect yang suka pet tu..
Eh, sebenarnya aku ngan adik aku penah ada pet time kitorang kecik. Kucing yang kitorang namakan 'bendi'. hahaha...tapi adik aku yang syang lebih. Aku tumpang jer. Bila bendi mati kitorang tanam and bersedih. Sebab tu aku tak nak pet! Ohh...baru aku ingat..
Hmm..pet pun mcm ahli keluarga kan. Aku rasa buat masa ni aku tak nak tambah ahli keluarga lagi lah..tunggu dulu..heheh

Wednesday, June 9, 2010

Weekend 11-13 june 2010: How to spend our time?

Baru ari khamis dah plan weekend ek? Hahaha...memang pun aku selalu plan awal then terus ckp kat hubby. Supaya dia tau aku ada plan and dia tak make another plan with others. So, weekend plan nak g

Mcm best jalan2 cuci mata dan menghabiskan masa berkualiti dgn family. hotak kau. Kalau ada berkenan bleh lah beli selai dua. Baju jln2 utk Alesya. Kalau tak sale tak berbaloi plak nak beli sebab cepat sgt kan bb membesar. tau pun..baju dah ada. giler ko nih

Baik g tinytapir



bleh try2 SSC / pouch kat sana sebelum decide nak beli yang mana satu.

ataupun



nantilah aku pikir mana yang berkenan. Kalau dulu time berdua mesti aku gasak g semua. Tapi ada Alesya ni terbataslah skit. Kesian dia nak usung kehulu dan kehilir. K..sambung nanti...aku fikir dulu, mana yang best nak g...kekke

Tuesday, June 8, 2010

Resepi baby food (puree)

Antara resepi untuk Alesya yang mummy dia compile from internet. Semua resepi puree. Start with puree first kan..

Puree Nasi
-masak bubur nasi
-blend

Puree Carrot
- Carrot dibuang kulit
- potong kecik2
- rebus hingga lembut
- toskan air
- blend 
- siap (boleh masukkan dlm fridge dan simpan jika nak)

Puree apple
-Apple buang kulit and biji
-potong dadu
-masak dgn sedikit air
-blend
(tak leh terus blend tanpa masak dulu sebab apple cepat teroksida - takut bb sakit perut)

aku rasa asasnya sama saja kan..kena rebus then blend.
Selain di atas, boleh buat puree labu, pisang dan yang seangkatan dengannya. 
Since baby kan mkn 3x per day, bleh lah bagi bubur nasi + sayur + bilis/ayam/telur (atau sesuka hati) and oso puree nih so that baby tak boring been serve the same food. 

Marilah kita mencuba bersama-sama and kalau aku bertambah rajin bleh lah g tgk buku sebelah ni di MPH. 


Bahaya talkum kepada bayi

Info sharing
I think ramai dah tau pasal ni but in my case ada jugak yang bertekak coz talkum ni dah di guna pakai since dolu2 but for them their baby is fine. Again, for me prevention is better than cure right. Same goes to ppl yang smoking, tak semua yang kena cancer but kalau boleh elak buat apa nak take the risk. So better we take note what make talcum hazard to our babies. 
First, check label kat talkum baby dulu. Kalau kat ingredient tu ada TALC then this is what we talking about lah. But, i notice ada yang pakai talc zea mays (corn), aku rasa yang tu boleh sebab yang membuatkan jadi hazard ialah sebab talc.


Ok, what is talc?
Talc is a mineral, produced by the mining of talc rocks and then processed by crushing, drying and milling. Processing eliminates a number of trace minerals from the talc, but does not separate minute fibers which are very similar to asbestos.


What kind of exposure is dangerous?
-Talc is toxic. Talc particles cause tumors in human ovaries and lungs. Numerous studies have shown a strong link between frequent use of talc in the female genital area and ovarian cancer. 
-Since the early 1980's, records prove that several infants die each year due to accidental baby powder inhalation. Talc is a household hazard. 


Guidelines
- Check and read the label. The product MUST be
talc-free.
- Check the date on the container and make sure that the product is
fresh. Powder that is stored too long can breed bacteria and contaminate your or your baby's skin.
- Don't apply baby powder
directly from the container. Pour it first on your palm and gently pat it unto baby's bottom. Keep powder away from baby's face.
- Likewise, be gentle in applying body powder to yourself.
Never dust it on your face and neck directly, to avoid inhaling it, as this can lead to throat irritation.
- Don't use body powder on both your and your baby girl's genital area, as well as to areas surrounding it.
- Avoid putting powder on baby's skin creases, as the powder cakes can build up and encourage bacteria growth and can cause fungal infection.
- If you have sensitive skin, an unscented body powder will be best for you.
- During diaper change, never let your baby play with the powder; it can accidentally spill on his face, causing him to choke, or that he will inhale too much powder and lead to serious lung complication.



Hope above article help us to choose the best for our baby.





iklan