Friday, December 31, 2010

“GiveAway Haven Restaurant Cash Voucher From Eyriqazz.com"

Walaupun dah lama tak berblog..teruja dgn this contest
Sebab apa??
- Memang mencari tempat bersantai, to spend quality time with my family
- Dah lama teringin nak gi 'look out point' nih, tapi asyik tak jadi jer. Mana tau ada rezeki dpt voucher..hubby akan make time to go..
- Mana tau leh celebrate Alesya's first birthday sekali kat sini (I know i will get free birthday cake and birthday photos!!)

Ok, back to this giveaway.....

GA nih dibuat oleh Eyriqazz.com
Nak tau lebih lanjut pasal GA nih leh klik sini
Hadiah???
Best......

First...
I'm drooling over
GiveAway Haven Restaurant Cash Voucher From Eyriqazz.com (Worth RM100)


ada lagik... 
3X RM30 Haven Restaurant Cash voucher
1X RM50 Haven Restaurant Cash voucher
1X RM75 Haven Restaurant Cash voucher


plus hadiah sampingan pun ada (serious wei!!)


Lah...tak tau Haven Restaurant kat mana???
Nak info klik sini yer


Aku intro skit lah....


"Haven Restaurant is a newly opened restaurant at Look Out Point, on the hills between Ampang and Ulu Langat which has undoubtedly the best panoramic view of Kuala Lumpur. Look Out Point ( Menara Tinjau) is unique as it is the highest point of Kuala Lumpur at above 280m above sea level and an official tourist destination area."


30 mins from PJ..ok lah kan..
tgk scenery tu...best kan
food??? yummy
photo from haven website






















wish me luck k...


dine + scenery plus quality time with family = definately HAVEN

Tuesday, October 19, 2010

Missing in Action

Oh my...lama tak update
macammana nak update broadband buat hal lak...
i can't even login to my blog
after few complain to celc** then today here i am...
dah bleh ber blog....yea....
Oh...few things yang i nak share but dah terlepas due to this prob..

1) International Babywearing Week (IBW) 2010 (6-12 Oct 2010)
Like all of you jugak, i also missed the fun for IBW 2010 walk. This year all BW moms and dads berkumpul di KLCC (on 9 Oct hari tu) to create BW awareness to people. Diorg BW their lil one and jalan2...I tak join coz hubby keje. Huhu...
The good news is, ada lagi IBW fun which not yet over. Ada contest and blog giveaway for those yang nak join. korang checklah sendiri di http://malaysianbabywearers.blogspot.com/ yer.

2) My first payment cheque
Oh yes, i got RM60.60 but it not from nuffnang though. Mesti korang dah agak dr mana kan. Hm...even amount ciput jer but i hope it just a starting point for bigger amount in future.

3) Alesya's progress
My little daughter dah pandai merangkak, duduk and berdiri tapi still kena bergantung ngan sofa..almari...hmm..apa benda yang dia nampak lah.
Dah pandai sepahkan bakul pakaian dier. huhuhu
Dah ada own preference...ada time nak daddy jer...ada time nak mummy...kalau sayur jer tak suka makan...kalau porridge tu masuk sayur + ikan bilis..tambah lah selera tu

4) Babywearing gear
Aku dah menambahkan koleksi BW gear aku. hehehe....nanti aku share and review ok

5) Cloth diaper
Alamak...cloth diaper buat hal. Kejap jer dah penuh. Sib baik ada booster...

Tu jer lah..nak g blogwalking...

Thursday, September 30, 2010

Newborn menangis: Tips that may help

Last month when i pay a visit to my friend yang baru melahirkan anak keduanya..learn from her that her boy will become cranky baby after maghrib sampai lah kadang-kadang pukul 4 pagi baru tidur. Luckily her husband is okay so boleh take turn. Imagine if you dalam confinement and your hubby is far from helping...
So, after chatting i knew that she's not BF mother and milk is an issue here. Her son kurang menangis dah bila diorg tukar to another formula. oh i wonder why dont you BF him.
Normally newborn menangis bila lapar, and sebab2 lain kembung, feel lonely, too sensitive of environment etc. The baby yang cry more than other baby we call colicky baby...
Alesya once penah menangis camni gak. Luckily not for long. I think about few days. Few tips to sooth this baby:

1) Keep her moving
- Boleh letak dlm buaian or baby cot. For Alesya we do not prefer buaian so ayun2 pakai tgn jer...tak der lah lenguh pun. Newborn kan...

2) Try babywearing maybe??
- Many BW mommies confirm wrap helping to calm their baby down. Kalau dah penat berjaga malam no harm trying kan...


3) Puting
-Aku tak penah bagi Alesya puting tapi aku rasa puting membantu...sebab tengok anak kakak ipar aku dia bagi puting. Nampak ok

4) Massage your baby
- Sometime mummy touch to baby boleh calm baby down. Belajar ler i love you massage and try massage your baby

5) terbalikkan baby
- ari tu aku g jumpa paed...dia suruh aku terbalikkan Alesya (meniarapkan) for 5 mins. atau boleh letak baby facing down dalam kedudukan mummy bersila. then tepuk2 belakang baby

6) Bedung bayi anda
-penah Alesya dah 2 bulan kot...tanak tdo aku bedung dia ok...yerlah dlm womb kan sempit jer so kalau bedung they will feel more secure

hmm...apa lagi yer....
Aku kalau Alesya nangis...aku check pampers dah penuh ke...then tengok kalau2 ada binatang gigit....pastu aku bagi gripe water. 
kalau nangis gak....aku pakai kaedah di atas..kalau nangis lain macam tu...mungkin kena bawak doktor ler.

Anak sedara aku colicky baby ler. 3 bulan dia nangis. then stop ler. tapi siap tukar nama...dari idlan panggil adil skang nih. yerlah malay ni kadang2 trust nama tak sesuai etc.

Wednesday, September 29, 2010

Award

Aku rasa dolu2 aku penah diberi award...Tapi aku tak sempat nak ambik and buat entry
Mintak ampun...mintak maaf yer....
Mulai skang nih...jgn ler malu2 utk bg aku award...aku akan cuba  ambik k..hehhehe konfiden jerk
Ok..award nih dr dak kecik
kena jawab soalan ek....hmmm...
okeh...

1) write 5 interesting facts about the person who gave u this award
- nama betul iza
- org klang
- suka spongebob
- tak minum susu
- tak mkn sayur


2) write down 10 interesting facts about yourself and your hobby
- aku orang baling, kedah
- anak ke5 dr enam adik beradik
- mummy to Alesya
- bachelor business admin UUM (2002)
- suka western food tapi wajib mkn nasik at least sekali sehari..kalau tak rasa nak pengsan
- hobi aku tengok tv and baca magazine
- aku suka shrek, cerita penyiasatan, komedi romantik
- suri rumah
- boleh lepak dlm kedai buku and baca buku free dari kedai bukak sampai tutup


3) pick your most 10 deserving recipients and describe them..
mcm byk jer 10...
oklah..aku tag
shiela latif
che wa
jojoe
mardhi
wanzi
eh...sapa-sapa yang aku tak sebut pun korang ambik jer lah yer kalau korang nak
bukan apa aku takut korang tak selesa plak kena tag
kalau ikut aku semua geng blogwalking tu aku nak tag...hehehhe







Mister Linky for geng BW

Since my mister linky ada problem then i had to start a new one.
The new one is up...so yang selalu BW kat blog aku masukkan ler letak link korang yer...
BUT...pls..
1) make sure you all type the right link of your blog. Kindly recheck the spelling
2) I take it as commitment to BW
3) Only put your link once!
4) Make sure there is shoutbox in your blog
5) No youthsays link or marketing tools web
6) Only for blog!

Bukan apa, ada blogger yang letak link tapi wrong spelling. Susah ler aku nak type pulak n search link yang betul.
Ada yang sekali letak link terus tak walking sini eventhough aku dah jejak ke blog diorg berkali-kali. Tak baik ler camtu..
Jgn ler letak link byk2 yer...sekali cukup ler...insyaallah aku terjah...kalau sempat tiap2 hari..
kalu tak, few time per week pun ok lah tu

Ok lah...selamat meletakkan link korang.

Monday, September 27, 2010

What's in my bag???

Ceewahh..cam celebrities lah plak.
Aku pun nak bagitau gak apa korang akan jumpa kalau selongkar beg aku...kekeke

Basically i won't leave house without:




1) Purse
2) Alesya's handkerchief
3) Baby wipes
4) At least one pair of dress for Alesya
5) My ring sling
6) Alesya's headband
7) Travel toiletries set

Not in photos,

My handphone (coz i use to take the photo)
Disposable diapers
House keys

Dulu...bawak purse and handphone jer. Skang sumer kena bawak. Ni utk kuar jenjalan jer. Kalau overnite...habih tilam n bantal sumer kena bawak...
Hubby? Kunci keta, wallet and hp jer dlm poket. Senang kan guys

Look who's talking

"Macam bagus jer cikgu disiplin tu syarahkan kiter sebab merokok dlm tandas...aku nampak dia pun smoking gak ari tu kat kedai mamak. Tak kisahlah dia umur baper....macam dia bagus sgt"

"Anak pak imam yang sorang tu nampak cam hancuss jer kan. Anak pak imam lagikan teruk...so aku tak kisahlah kiter camni"

Macam familiar jer kan ayat2 ni...Ayat2 di mana kita selalu bandingkan situasi kita dgn org lain sebagai tiket utk kita buat salah or...kita salahkan org lain yang cakap tak serupa bikin supaya kita boleh buat kesalahan yang sama...

Actually ni cuma peringatan utk diri aku sendiri....Bila ada kawan yang masih buat salah selepas ditegur oleh orang lain..aku cuma rasa...

Jgn lihat siapa yang berkata...cuba lihat apa yang dia kata. Jika kata-kata org tu utk kebaikan kita, tak salah utk kita ikut. Undang2 dalam agama baik untuk kita...wajib kita patuhi. Undang2 negara untuk kebaikan dan keharmonian...kita kena ikut.

Bukan apa...kalau lihat siapa yang berkata...sampai mati pun kita takkan jumpa manusia yang sempurna...sebab semua manusia ni berdosa. Lainlah kalau nabi...nabi maksum.

Hmm...utk kawan aku yang masih muda remaja.......jiwa memberontak tu memang biasa. Muda memang sekali so gunakan ia sebaik-baiknya.

Pesanan ikhlas dari aku yang tak berapa baik pencapaian semasa muda. Tapi ingat!!! Lihat apa aku kata bukan lihat diri aku yer...hahhahah

Sunday, September 26, 2010

Birthday celebration on the peak

Three of us spent our weekend in Genting Highlands.

We left house on friday @ 4pm and reached about 6pm. At first risau jugak Alesya tak tahan sejuk...but all was fine.
Suker sebab of all times we all g genting..this time dpt bilik with nice view.

Not much aktiviti pun. Spend RM10 main game...Alesya naik kuda yang bergerak2 tu...and hubby main game motor.
But Alesya really enjoyed tgk lampu2...

Dah 30 tahun....dah tua seh...
Moga aku makin matang dlm hidup ni...

To friends yang wish kat fb and to those yang sudi jengah blog ni...
Thanks yer.
Hope our friendship will last forever.

Thursday, September 23, 2010

When Babywearing Does It's Magic

When i bought an SSC, hubby is far from supporting but gave his sceptical lecture.
That was during last Ramadhan. Aku memang ler hangin coz the actual reason for me to get an SSC is for my hubby gak. Yer lah, aku BW Alesya hubby pun nak BW tapi pakai crotch carrier.  Kalau ikutkan for time being aku still comfortable with my Ring sling.
 Ok, time to give first try. Sib baik hubby layan jer aku bg dia pakai SSC and letakkan si Alesya. First impression..."SSC way more comfortable than his crotch carrier." Aku fikir ok lah...ada positif feedback.
Then, to his surprise...Alesya fall asleep after 15 mins in. Time for me to do Jaiho dance..hahaha
Above is not the sole reason i'm into babywearing. I love BW sebab

1) Handsfree
- I have cloth to support my baby i'm handsfree. Boleh hold my hubby hand time jln2...tak gitew???
2) Multitasking
-Of course, bila dah handsfree...i can do any other task while babywearing...So far it help me alot when both of us g shopping. I mean only me and Alesya. Bila hubby keje...Nak transfer groceries masuk kete etc. Help me alot actually. Boleh bawak umbrella kalau panas. Breastfeed during BW pun boleh...
3) Help Alesya to sleep
-Lately Alesya lagi mudah tdo bila i cradle carry her in RS. Mungkin dia rasa mcm dlm buaian kot. Actually we all tak practice dia tdo dlm buai...kalau buai2 pakai tgn dah tak nak dia skang nih.
4) Travelling light
- We bring stroller sometimes, tapi kalau tak bawak pun tak per. Ikut situasi lah. Besides, tak yah lagi nak carik2 lif....leh naik eskalator jer. Lagi satu, kalau lif penuh pun boleh masuk...tak perlukan big space for stroller dah
5) She always near to me
-This what i love most of all BW beauty. She always near to my heart! Boleh sembang2..main clap2... :-)

 Apa lagi yer reason aku BW? Sebab carrier yang cantik2 kot...hehehe
 aku ambik gambar ni time BW Alesya......bleh camtu?? hehehe...gambar org tertinggi Asia ke...kat BB. Sapa nak ambik gambar ngan diorg kena byr RM10.00



She's turned 8 months and I'll be 30

Title explained it all kan???
Alesya turned 8 months yesterday. Owh...how time flies.
How her progress??
- Exploring whole house now. Will move in her walker from kitchen to bedroom. She will open drawers, hide under dining table..heheh
- Know how to do smelly face expression
- Not yet crawl, but going to...soon.
- Eat no baby cereal nor biscuits. Only home made porridge. Erm..

I dunno her current weight as her next check up will be on next month however i see that she doing fine. Good appetite. Yeah...she bring cheers to our life.

Huhuhu...today will be the last day for me in my 20's. Will turned 30 tomorrow.
Age is just a number right?? (i'm in denial mode)

Wednesday, September 22, 2010

Food Inc - Official Trailer [HD]



Korang ada tgk ke dokumentari nih??? I'm finding this actually...ko carik kat cetak rompak mana ada. cuba carik kat speedy ke..Mungkin weekend nih ke nak cari lagik..Or, if anyone know where to get it, pls let me know..
Macam best jer...Eventho it happen in US, (due to their foods policy) but of course there's lesson for us to learn.

1) Limit fast food intake
2) Eat fresh food more and less on processed food
3) 99% low fat still can make you fatter (as they increased number of sugar in it)
4) Limit chicken intake to once a week?? Maybe...it has been injected with too many antibiotics
5) Large scale produce may reduce cost but it may bring harm to people
6) Always go for organics
7) Manufacturer may manipulate food label, decide wisely.
8) Ada tanah or pasu dan sikit kerajinan tanam jer apa yang boleh ditanam sendiri


Nak mkn pun kena pk yer..But it's true sebab byk penyakit yang bermula dr tabiat pemakanan.
so,
kita mknlah sebelum lapar dan berhenti sebelum kenyang
varietykan kumpulan makanan dlm our daily menu
lebihkan sayur-sayuran dan ulam ulaman

Hm...tapi kalau jaga makanan jer tak guna gak bagi yang smoking yer. Itu semua benda disedut tuh. Ah...korang smoker nih tak jaga kesihatan korang...tak kisah badan korang sakit ke tak...lantak korang ler. Ada aku kesah???



Tuesday, September 21, 2010

Halalkah makanan kita???

Obviously aku bukan orang yang layak nak bercakap hal nih. Tapi cuma berkongsi pendapat dan cerita.
Bila baca JAKIM kuarkan sijil halal utk mooncake aku teringat peristiwa setahun lepas....
*Flashback*
After kawin rasanya aku g Penang...shopping around then teringin nak mkn tau sa piah (TSP) (used to eat this since i was 10 yrs old with my BFF then).

Stop at one stall then make a bargain. Dpt less RM2 per box kalau tak silap. Then noticed uncle nih transfer TSP frm one box (different brand) to another box before pass to us. Make me wondering..Then hubby asked what actually he been doing. To our surprised, he informed yang kalau transfer to boxes without 'halal' logo, it will be RM2 cheaper. However, contain remained the same..which mean with or without logo same TSP cuma beza logo kat kotak jer.
Memang apek tu tak prihatin regarding halal matter nih...poyo kan. Tapi, korang pk balik...dia non muslim, tak prihatin tu memang bukan salah dia. Yang muslim ni ler kena cari and jaga halal haram makanan. Tul tak? Kalau tak samalah kita ngan apek tu.
Hmm...
Tapi aku rasa JAKIM skang dah ada peningkatan skit. Diorg pun dah bangkitkan isu yang ada makanan tidak halal dihidangkan ketika buffet berbuka puasa.
Kalu korang g web diorg...blehlah baca....tajuk2 cam ni...
TOKONG DI DAPUR - HARIAN METRO 18/8/2010
Bufet berbuka sos alkohol 18 Ogos 2010
TOKONG DI DAPUR - HARIAN METRO 18/8/2010


dan jugak boleh ke direktori halal utk cari restoran yang diiktiraf halal. 
Ingat yer, restoran halal bukan yang pork or lard free jer. Or tak serve alcohol dah kira halal. Kalau tak der tanda halal jakim tak yah lah masuk yer sahabatku. Sebab kita tak tau ayam disembelih ke tak...ada masuk wine ke makanan or sos tu. Or apa-apa jer lah


Bukan apa, makanan tu kan jadi darah daging kita. Kalau makan yang haram nanti hati jadi gelap. Susah nak masuk ilmu..susah nak terima kebaikan yang diajar.


wallahualam. sekadar berkongsi kisah...nak tau lagi lanjut halal haram korang korek ler kat blog orang yang selayaknya...hehehhe





Monday, September 20, 2010

Hari raya 2010

Salam 11 Syawal
Dah balik KL pun after celebrating raya at my hometown..mana lagik...di BALING, KEDAH ler
Raya was fine...Obviously enjoying my first raya after being a mum...
So normal life pun bermula after raya
Growing Alesya need my attention
And my blog too need new touch..
oh! how i wish i got 25 hours a day..
So many things in mind.
to share with all u guys
will start writing tomorrow
bcoz after this short entry..i'm going for
blogwalking...hehhe...

Saturday, September 4, 2010

Mana menghilang???

Yeah...it has been ages since my last entry post. Biar betul...mana menghilang nih???
Hmmm...
Sebenarnya aku memang dah lama tak online
Blog sendiri pun tak terbukak
Apa lagi nak buat entry
However, thanks to kawan2 yang still sudi menziarahi blog nih
walaupun sepanjang ketiadaan aku...aku hargai kunjungan korang
Apa perkembangan Alesya......
1) Dia dah pandai jln2 dlm 'walker'
2) In progress nak crawl
3) Dah ada SSC...yeay...snuggbaby (nanti aku review ok)
4) Tak mkn bijirin segera...mkn bubur nasik homemade jer...

So, aku akan cuba meng update blog daily and to blogwalking jugak..

Friday, August 13, 2010

One day that changed my life

“Kadang-kadang Allah sembunyikan matahari. Dia datangkan petir dan kilat. Kita menangis dan tertanya-tanya, kemana hilangnya sinar. Rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi.


Secepat mana hidup boleh berubah? Dalam sesaat saja kan...semuanya pinjaman dan boleh diambil bila-bila sahaja.
Hidup boleh berubah dgn satu senyuman, satu sms, satu panggilan...

Apa kaitan???

Gimik jer kot...Just aku kat hometown skang nih. After 5 hours journey..Yer lah, naik bas siot.
Dgn beg besar plus beg galas bahu plus Alesya.
Sib baik aku babywear Alesya.
Dlm bas aku selimutkan my little gurl. Tidur all the way cuma tak selesa jer kot

Dah sampai adik aku jemput senyum jer si Alesya.
Berkenan tul dia ngan acu dia yang sorang nih
In fact aku tinggalkan dia ngan Acu dia on our last trip to hometown pun dia nangis kejap jer
Aku n mak aku g membeli belah di town

Tapi dia tingat kat daddy dia tu..
Anak dan ayah kan...

So kalau korang pun tingatkan daddy/ayah/abah/papa korang
layan ler lagu di bawah ni yer
heehhee











Wednesday, August 11, 2010

Ramadhan ini..

Ramadhan ini.......
1) Ramadhan pertama sebagai ibu
2) Ramadhan pertama breastfeeding
3) Ramadhan pertama tanpa nenekku
4) Ramadhan pertama aktif ber blog

Ramadhan datang dan pergi...bercampur baur suka dan duka
Tapi, paling aku ingat bila aku belajar berpuasa...
uhhh...memang flat time tu
darjah 3 kot tak silap aku
mana ada kerusi, situ la aku tido...
jangan harap lah nak tolong mak aku apa-apa pun yer
lembik habis
kalau masuk dapur lak
semua rasa nak makan
hampas kelapa yang mak aku ambik santan utk buat gulai pun aku rasa sedap...

Lagi best bila dah dekat2 nak raya
time tu mak aku n kakak aku buat kuih raya
lagi lah lembik aku dibuatnya
kalau buat biskut cornflakes...
serdak cornflakes aku simpan buat berbuka..
hmm..dah minum air segelen...lupa lah nak mkn cornflakes tu..
siot jer...

indah kan memori berpuasa nih..

Monday, August 9, 2010

Ahlan ya ramadhan 1431H

Salam ramadhan...
Cepat masa berlalu, ramadhan datang lagi...
So, aku ambik kesempatan ni utk ucapkan
'selamat menjalani ibadah puasa' to all u guys...
moga ramadhan ni memberi lebih keberkatan pada kita semua
moga kita dpt jalani ibadah tahun ini dgn hati yg lebih kusyuk dan tawadduk
moga kita dpt keampunan dan keredhaan dr Allah...

Juga, aku ambik kesempatan utk mohon maaf kat korang semua
dlm berblog mungkin ada entry yang menyinggung rasa
aku cuma manusia...kadang2 emo...so aku harap korang tak simpan di hati lah yer

mungkin ini ramadhan terakhir kita..
rebutlah peluang selagi ada
moga kita semua diberikan kemudahan olehNya
utk beribadah dibulan mulia ini

Ahlan ya ramadhan...

Sharing baby toys???

Apa pendapat korang berkongsi mainan bayi anda dgn bayi orang lain??
Suka ke tak suka?? Or terpaksa suka?
Yer...ada pengalaman orang main ambik jer toys Alesya bagi kat anak dia...
Ada beberapa reasons aku tak suka untuk berkongsi toys Alesya buat masa sekarang nih
- Toys sharing ni the easiest way to spread germs..she just 7 months so aku risau dia mudah dpt penyakit
- She will put everything in her mouth in this age..we don't know what other baby handle before play with our toys rite
- Some toys material not suitable for repeat wash...
- some toys quite pricey..budak2 main tau jer lah

however, bila Alesya dah become toddler i will definitely teach her sharing concept. But not now ok...
Camna kalau your relative, neighbour or friend nak share toys yer?
Hmmm....tricky question...
we can always say NO
or at least wipe / disinfect before every usage

susah gak nak ckp i tak share my baby toys....sorry...

Aku tau mesti org ckp patut ler Alesya not share her toys
Her mom teach her so...kekekke
Ada aku kesah???

Friday, August 6, 2010

Glitterati status

Responding to some ppl concern of their 'glitter' status...
Ada yang takut kalau 'glitter' status di tarik balik oleh Nuff kalau ada blogger post link YS kat shoutbox diorg
So, aku pun mengambil langkah bertanya ngan Mr. Nuff sendiri
Well, third party post on your shoutbox is beyond your control right?
Well, below is Nuff answer:

No, text links in your shoutbox will not affect your Glitterati status. However, text links or ad script codes anywhere else on your blog will probably affect membership status though.

hope this help

Wednesday, August 4, 2010

Tolong! Aku byk hutang

Aduh....aku sentiasa sedar yang aku byk hutang
tapi masa memang mencemburui aku...
walau anak baru sorang...
tapi, byk gak ler komitmen aku
bgn pagi..buat breakfast hubby
cuci baju, buat bubur alesya
breakfast, sidai baju, masak lunch
mandikan alesya, bg dia mkn
dia tdo aku lak mkn
ptg angkat kain, lipat kain..
dah mlm
cuci pinggan mangkuk itu ini
dah masa tdo
cepat tul masa berlalu
dah akhir zaman ek
tu blm kira xtvt blogging, blogwalking..
camna tu?

jadi utk
ana-mardhiah  & che wa - nanti aku ambik award kat blog korang k
lynn & hidayah - contest yang tag aku tu, akan aku join secepat mungkin

sorry yer kepada pemiutang ku...
akan cuba kulangsaikan secepat yg kuterdaya

Aku dan si pemotong ayam

Last week aku g membeli belah stok sebulan brgn rumah. Week gaji kan...
Mcm biasa segala keperluan aku borong sebab hubby jenis bagi chance sebulan sekali jer utk dry stocks. Kalau lupa apa2 jgn harap nak suruh dia beli yer...wet things oklah dia leh g market sorang2 membeli belah as per checklist...
Ok, balik kepada cerita aku di hypermarket nih...aku sorang jer yang shopping, Alesya n daddynyer berjln2 di tempat lain. Tak kuasa nak ikut aku lah tu...
Pusing2 tolak troli, sampailah ke bahagian ayam...Pilih sekor n timbang...mamat penimbang ni letak sticker harga then tanya nak potong camna. Aku tanya buang kulit boleh tak? Dia ckp tak bleh. Aku senyum dan angguk. Selalu beli kat pasar memang boleh buang kulit..senang jer aku tgk diorg buat..sebab aku memang prefer skinless chicken.
Si Pemotong Ayam (SPA) borak ngan kawan dia n tiba-tiba ckp c**** buang kulit. Terkejut aku...aphal lak. Tetiba jer sound aku..aku malas nak mulakan pergaduhan. Diam jer lah. Bleh jer nak sound kalau tak respect aku as customer pun respect lah as kakak..ah lantak kau lah
SPA tanya, camna nak potong ayam ni? buang kulit bleh? Cepat jer aku jwb, potong kecik yer..disertai senyuman paling manis ala-ala jennifer aniston. SPA angguk dgn wajah kosong.
SPA berambut spiky ku tenung..ada style, muda..awal 20-an pastinya...tapi tuturkatanya...
Tetiba dtg lagi kwn SPA tanya ada berani nak lumba lepas keje
SPA menyambut berani dgn syarat enjin standard EX5..setelah berbincangn dgn perbualan kasar dan penuh kata-kata censored..perlumbaan tak jadi sebab kawan SPA dah modified enjin
SPA akan modified dgn gaji bulan ni...jadi perlumbaan ditangguh bulan depan

kawan spa: bulan depan puasa beb..lepas raya ah
SPA: puasa? Apa hal? Nak mampus, mampus jugak..puasa ke tak apa peduli?

ku ambil ayam...ku tinggalkan SPA dgn doa...moga dia diberikan hidayah olehNya
Sebab dah ramai melayu kaki rempit, buang anak, dadah dan sebagainya
SPA masih muda...jalan masih jauh...muda hanya sekali moga tidak disia-siakannya

Sunday, August 1, 2010

RM2000 per month from home

Nak ke RM2000 sebulan hanya berkerja dr rumah?
Nak tahu caranya?
Hmm...
Kalaulah aku tau..mesti best..hahha
Bukan nak tipu, tapi aku dpt email ajak join program nih dan siap ada prove maybank2u lagi
duit masuk tanpa henti2
isykk...
syok lah kalau mcm tu kan
TAPI kena byr plak RM300
kang duit keluar jer masuk tak jugak
Gambar txn m2u bleh edit ek?
Cam kawan aku edit payslip tu...ops
cam ori aku tgk
testimonial?
tak kisah..sapa2 pun bleh tulis apa2 kan
SO...tak der cara mudah lah yer nak dpt duit dr umah?
nuffnang?? RM1/week jer aku dpt
youthsays?? kalau byk org klik ader lah
camna lai ek??

apa kata korang komen...utk berkongsi rahsia atau cerita

Saturday, July 31, 2010

World Breastfeeding Week 2010 (1-7 August 2010)

Yup..bagi yang tak aware, tomorrow suda start WBW 2010...


Bagi aku yang tegar ngan BF nih...memang mengalu-alukan WBW..bukan apa utk bagi kesedaran to all mommies and oso bakal2 mommies ttg kebaikan BF.

Kenapa tak nak BF yer??
- working mama?? Tak kuasa nak pam? berkorban utk anak skit bleh?
- BM tak der 'label' DHA dan sebagainya mcm kat tin FM yer? tak cukup pengetahuan nih
- Breast tak cantik kalau BF? sebab salah pilih size bra time preggy actually
- BF so kampung? ye ke?
- BM tak der?? Stimulate, minum byk air, try pil2 kat market and jaga makanan

owh...byk sgt alasan sebenarnya...
suka hati korang ler...anak korang...kekekek

Hm....aku BF Alesya sebab (tak ikut susunan yer)
- Aku nak bagi yang terbaik utk dia
- Sebab aku malas nak bgn malam buat susu
- Aku dok umah senang BF
- Jimat duit
- Build bond between aku n anakku

Jadi, jom lah memeriahkan WBW 2010 ni dgn memberi yg terbaik utk anak2 kita. Tambahkan pengetahuan dlm BF and renung2kan lah yer yang blm BF tu.
 











Thursday, July 29, 2010

Weekend 30 Jul - 1 Aug 2010

Again....
How to spend our weekend. Some suggestion..

1) Sempena Hari Pahlawan 2010, Masjid Negara akan menganjurkan Kempen Derma Darah dan Pameran Pendidikan Kesihatan Siri 2/2010. Kepada mereka yang berminat dan prihatin untuk membuat kebajikan dengan menderma darah, boleh hadir ke Anjung Makam Pahlawan, Masjid Negara, Jalan Perdana, Kuala Lumpur pada Hari Jumaat, 30 Julai 2010 (Jumaat) bermula jam 10.00 pagi sehingga 4.00 petang. Harap maklum.

2) Festival Kuala Lumpur 2010 still berlangsung. Yang minat teater, persembahan muzikal etc bleh check schedule kat sini


3) Kalau jalan-jalan area Kajang ada fiestakajang. Nak tau lebih lanjut klik ler sini

4) Shopping baby item?? Ader...tgk sini






Tapi, aku teringin nak g sini


hmm....ntah2 dok umah jer...

Thursday, July 22, 2010

6 things i hate about giveaway / contest

Actually, i do not have much spare time now on giveaway since Alesya is seeking more attention from me. I guess i have to take a break on this. Best sebenarnya join giveaway nih, apart from bleh dpt free things, byk benda yang mengujakan sebenarnya. To feel how lucky you are, to see your name selected, nervous on the result etc...
Tapi ada jugak yang aku tak bekenan..contohnya

tak tau hadiah lagik
salah satu reason aku join giveaway sebab aku suka hadiahnyer. Sometime ada organizer yang tak tau hadiah lagik. i dunno what i missed tapi kalau masa aku terhad aku choose not to join. Sebab kalau hadiah tu mungkin tak berguna utk aku lebih baik bagi orang lain kan. Macam hadiah barang2 utk buat kraftangan..aku tak join sebab aku nih keras tangan. mesti terbiar jer kat drawer..kalau org kreatif yg dpt tu...berhasil lah jugak

tak ada closing date
sometimes, organizer ckp kalau org dah ramai akan decide close. Unless u tell cukup 50 participants ok lah. Kalau too depend on organizer malas gak aku nak join. malas nak check bila tutup, bila result and bila nak dapat hadiah kalau aku memang. Malas nak pk byk so jgn berharap n tak join ler...kekeke

terlalu byk demand
kalau optional bleh tahan lagi. camna kalau semuanya wajib?
wajib jd follower organizer / follow kawan organizer / tag 5 kawan utk join / subsribe newsletter / buat entry / put banner / put button / tweet daily / fan fb...mak aih kalau semua wajib tak dapek den nak join yer

lanjutkan masa contest pulak
ni pun aku kureng gemar gak...dah join tetiba dilanjutkan laks...boleh diterima sebab kadang2 organizer ada alasan sendirik tapi kalau lajutkan berbulan2 plak...tetiba cam rasa nak tarik diri

dah tutup sebulan tapi nama pemenang tak umum pun
kekadang aku pun pelik gak...sampai sebulan lebih ambik masa nak umumkan winner...semua org sibuk...aku yang sibuk pun bleh spare time buat semua yang wajib dan sunat utk dpt penyertaan lebih...at least take about 1 week time ok lah kan..haizz....

mana hadiah nih??
aku menang..yea...menang....
eh aku menang dah 2 bulan tu mana eh hadiahnya?? kat blog pun tak update...status...nak email cam segan lah plak. penganjurlah yang patut tau kan...
alamak....hmmm......huhuhuhhu

hahah...sorry yer kalau melampau2 kenyataan di atas. TAPI....memang ada berlaku okay. Geng2 yang selalu join memang tau kan. yer memang kebanyakan nama sama jer join semua giveaway and contest..kekeke
Ramai organizer yang okay...yang dah siapkan hadiah awal2, dah tutup cepat2 umum pemenang...and terus pos. selalu update kat blog statusnya. memang kebanyakan yang macam tu. Aku cuma ckp psal yang segelintir nih... :-)

Way.............behind schedule

Hmm...since Alesya not feeling well, i do not have chance to work on my blogshop Mummy's Little Angel (MLA). Yeah...it's way...behind it's schedule.
However, she's getting better now (except for bad cough) and hope that i can work on my project soon.
Here's my progress
1) blog (http://mummylittleangel.blogspot.com) - about 30%
2) facebook - about 70%
3) twitter - yet to register

oh...i'm going to organize a giveaway too...to introduce my new blogshop. I guess, my blogshop will be ready by middle of august. Hope everything will go smooth...

Wish me luck guys!

Wednesday, July 21, 2010

JOHNSON’S® baby ‘Baby of the Year 2010’

For those yang suka nak join tu bleh ler...
Alesya nak join ke? Hmm..ntah la...Daddy dia blm ckp apa2 pun


Cara nak sertai seperti di bawah..nak tau lebih korang klik sini yer

Sunday, July 18, 2010

Learning new motherhood chapter

Alesya demam...
Thursday
On thursday Alesya muntah 2x. After milk she take her nap n tiba2 batuk n muntah. During lunch time and around 7pm cam tu. I thought indigestion problem. Gave some gripe water. But later that night she sleep soundly. So i thought tak der apa-apa lah.
Friday
Everything was fine. Until 11.00 pm aku switch off all lights nak bg dia tdo. Dia still nak main2 so i forced her to have milk and sleep. During BF i sensed she got flame then she vomited again. After that terus tdo. I slept about 2am and see everything was in order.
Saturday
Early morning buat appointment utk Alesya kat SDH (previously known as SJMC.) Paed ckp ada flame n prescibe few medinices.
Sunday
Body temperature Alesya naik turun..Stop ubat spital
Today
Alhamdulillah getting better. Dah tak demam. Selsema n flame dah kurang.

What do i learn?
-  Stay up late night
*joking...but yes i set alarm every hour to check on her. Afraid that temperature suddenly go high or she may have difficulties to breath.
-Medicines
*hahah...basically i try to understand all medicines presribe to her. Notice paed presribed hydroxyzine 10mg and paracetamol susp 250mg for her fever. Once i gave them both coz her fever go more than 37.5 degree then i stop just coz decided bagi paracetamol bp 120mg yg dpt dr gomen clinic on her monthly check up. Luckily she's fine. Because so hard to feed her twice and paracetamol not good for baby actually.
-Traditional treatment
*Yeah..even after all medication as prescribed tapi still tak baik betul so aloe vera n asam jawa membantu..in my case. n kunyit for flu.

so u guys know y i not blogwalking dis few days. will do so soon she back to normal. in fact i cradle carry her now. hmm....she keep crying coz her flu.

c you guys around. pray that my lil gurl back to normal soon k.

Friday, July 16, 2010

Yana Craft Giveaway

I guess my schedule have totally changed now. Camna nak buat Alesya dah guling2 kalau tak tgk risau plak. So kena lepak nearby her. Nak update and blogwalking agak susah but i will make time at night...
Btw, received below items yang ai menang kat yana craft . Dapat 2 days back


Ni ler tuan rumah giveaway yana craft. Sapa minat craft work nak tgk barang cantik2 lawat lah web dia yer.


Aku dpt Hair clip, keychain berangkai, mobile keychain, wreslet, sewing kit dan kerongsang. Korang tgk lah sendiri







Tuesday, July 13, 2010

Homemaker: A profession

There's an episode in Desperate Housewife (yes! i'm a tv-drama addicted), when Bree Hodge said, i'm working, i'm a housewife....Yes! they take it as profession.
So, kalau housewife nih profession..i'm a full timer. Ada yang part timer, ada yang weekly, ada yang every fortnight or ada yang just supervise.
In addition as a profession, ada yang pro, amateur, beginner or newbie.
What homemaker do?
Including and not limited to cooking, do the laundry, take care children, housekeeping and fixing things too.
Eventho homemaker play a big role in our life (of course to maintain our house so that we feel comfortable back to home after work!) but many do not appreciate this job. Yes, this the most infamous job in world and lowest pay too...
Yet, i still love my profession. I get opportunity to learn and get new experience, do what i love (spend time with Alesya of course) and sometime get tips (money i found in pants during laundry..heheheh). What else you need in your job right? It hard but i hope to upgrade myself too...You know to be a pro...whom a good cook (the type that can cook dim sum for breakfast, rendang for lunch, muffin and tart for tea and tosei for dinner), laundry? (oh..i pretty good at this..check all pockets/ zipper/ separate color/other special fabric inst), good nanny? (on my way)..fix thing?? (very far away from me.....) hahhahaha
Ok..whatever profession always remember to love your job and do it with your full heart.

info: If the homemaker is part of the family, a female homemaker is usually termed as housewife, and a male homemaker, a househusband.



Masih relevankah kursus perkahwinan?

Ada sahabat yang sibuk nak ambik kursus pra perkahwinan. Alhamdulillah, dah sampai jodohnya. Nasihat aku pilihlah tempat yang betul supaya kursus tu bermanfaat.
Pengalaman aku
Dah berlalu hampir 2 tahun, tapi ada yang masih jelas diingatan. Aku pilih tempat yang agak femes...Harap2 dpt jumpak artis kat sana di samping menimba ilmu. tak senonoh tul nawaitu ko. Dah sain kertas kedatangan, first speaker pun masuk. Tak ingat on what topic but byk betul dirty jokes. OMG! Aku dah tak senang duduk. Aku memang tak di ajar utk ketawa pada dirty jokes. Pls...pls...pls...u can always use proper sentence. Nikah menghalalkan seks...enuff...mentioned that and it well said. Unfortunately, almost semua speaker use same method..sometime i do not see why they have to do that.
For me i see kursus pra perkahwinan ni as the best place yang diorg boleh ambil utk menyampaikan nasihat secara tegas utk:
- kurangkan kadar penceraian (maybe can show percentage kadar penceraian umat islam di Malaysia, percentage of reason..maybe 20% sebab wang, 25% tak boleh bertolak ansur ke....bagi pendapat how to avoid and not become statistics...)
-Menjadi ibu bapa terbaik (how to produce anak2 soleh dan solehah yang boleh mendoakan kita bila dah mati kelak..utk kembangkan generasi umat islam yang terbaik...)
Come on lah...takkan sehari kursus dah letih tak boleh nak concentrate and need this kind of jokes to fresh up mind..so many other way to do
There's another joke about malay came to kursus and they shocked this good looking women choose to tie a knot with an african guy. He's black i mean...with those curly hair..huge...OR MAYBE they can say...hati2 kalau nak kawin ngan non malaysian. I mean this people mmg byk involve with those scam...so back to basic..AGAMA, KETURUNAN, PARAS RUPA & MONEY$$$. Terapkan macam tu tak boleh ke? Be more sensitive. Sebab tak semua org hatinya sehitam kulit...Bilal bin Rabah pun black guy but who is him???
Mungkin aku terlalu menilai tapi aku cuba point out the dark side of this kursus. Ada lagi few things...tapi dah tak ada mood nak tulis.
At last, aku ckp ada hal and i left kursus with 2 more session unattended. Guess what?? Aku dapat gak sijil Of course as i am now married. So, what do you think?
Jgn kursus ni menguntungkan pihak2 tertentu sahaja. I mean everyone TERPAKSA ambil and make payment. It should be a win-win situation then.

Sunday, July 11, 2010

Update: My Adidas Merchandise

Yesterday aku dah g collect my Adidas merchandise yang aku dpt dr the star survey.

Yup...jam meja. Belum di set kan time lagik...
Apa yang tak best??
Owh...dapat hadiah memang best tapi kan...



Aku kena byr RM8.00 utk parking kat pavilion for 17 mins
Mcm tak worth it nak collect jam nih have to pay that much..
Unless we have something to do @ pavillion then ok lah OR we know that the prize worth more than parking fees :-)

Thursday, July 8, 2010

I Love to Touch My...........

Dear Diary,

Remember i told you about my new company policy to banned personal internet use in office? Hm..No more personal email, blog and FB in office. Okay, now do you remember when i do math here about buying new phone for me? Oh yeah...i think i found one!








  • Key Features
  • Simple SNS Connector
  • LiveSquare™
  • Cookie Speed Dial
  • Widgets & Applications
  • My Multimedia
  • Email On-the-Go
  • Dolby Sound, Music Hotkey, Ringtone Creator















It gorgeous right?? (i know you will say yes!) Sure it does...it's LG Cookie. Plus it is touch screen phone, come in cool colors and affordable.








Why touch screen phone?
Oh diary! You don't have any idea how hard using my current phone with those 'keypad'. With touch screen phone:
- i can browse my photo album easily.
- it don't take half of my lunch time typing, scrolling and browsing just to make only ONE shoutout in my FB
- i can play solitaire during my lunch
- i can read my personal email easily and don't have to hurt my nail and finger pressing button just to scroll down! 
- it will make me look more sophisticated 

On top of that:


yes...nuffnaggers are so lucky as nuffnang is throwing away a party (read: monster party a.k.a no human allowed). Only 100 monsters will get invited. 
It will be rockin' good party...more phones to be won and will be hosted by monster chief kenny sia
 *photo before transform to original monster face!

Oh diary! I wanna rawrr with all the monsters. But, how should i dress then?
should i look like silly monster? or violent? shy and cute?? scary? red eyes with green hair monster?  





brainstorming...i wanna be unique, adorable and eye-catching monster...
owh...we must start thinking like monster...which saloon should we go now?

Dear diary,
I'm signing off now. I will catch you later...

p/s: i love to touch my LG Cookies. Proven save after manicure session.




** this entry is  made for  nuffnang LG Cookie. You may join me to win LG cookie phone series and get invited to above mentioned party. Pls click here to get more details.

iklan