Tuesday, September 21, 2010

Halalkah makanan kita???

Obviously aku bukan orang yang layak nak bercakap hal nih. Tapi cuma berkongsi pendapat dan cerita.
Bila baca JAKIM kuarkan sijil halal utk mooncake aku teringat peristiwa setahun lepas....
*Flashback*
After kawin rasanya aku g Penang...shopping around then teringin nak mkn tau sa piah (TSP) (used to eat this since i was 10 yrs old with my BFF then).

Stop at one stall then make a bargain. Dpt less RM2 per box kalau tak silap. Then noticed uncle nih transfer TSP frm one box (different brand) to another box before pass to us. Make me wondering..Then hubby asked what actually he been doing. To our surprised, he informed yang kalau transfer to boxes without 'halal' logo, it will be RM2 cheaper. However, contain remained the same..which mean with or without logo same TSP cuma beza logo kat kotak jer.
Memang apek tu tak prihatin regarding halal matter nih...poyo kan. Tapi, korang pk balik...dia non muslim, tak prihatin tu memang bukan salah dia. Yang muslim ni ler kena cari and jaga halal haram makanan. Tul tak? Kalau tak samalah kita ngan apek tu.
Hmm...
Tapi aku rasa JAKIM skang dah ada peningkatan skit. Diorg pun dah bangkitkan isu yang ada makanan tidak halal dihidangkan ketika buffet berbuka puasa.
Kalu korang g web diorg...blehlah baca....tajuk2 cam ni...
TOKONG DI DAPUR - HARIAN METRO 18/8/2010
Bufet berbuka sos alkohol 18 Ogos 2010
TOKONG DI DAPUR - HARIAN METRO 18/8/2010


dan jugak boleh ke direktori halal utk cari restoran yang diiktiraf halal. 
Ingat yer, restoran halal bukan yang pork or lard free jer. Or tak serve alcohol dah kira halal. Kalau tak der tanda halal jakim tak yah lah masuk yer sahabatku. Sebab kita tak tau ayam disembelih ke tak...ada masuk wine ke makanan or sos tu. Or apa-apa jer lah


Bukan apa, makanan tu kan jadi darah daging kita. Kalau makan yang haram nanti hati jadi gelap. Susah nak masuk ilmu..susah nak terima kebaikan yang diajar.


wallahualam. sekadar berkongsi kisah...nak tau lagi lanjut halal haram korang korek ler kat blog orang yang selayaknya...hehehhe





1 comment:

Shiela Latif said...

betul tue mummy...
memang skang nie banyak tempat yang ragu2 shiela nak masuk..
suami lagi lah fussy kalau dia dengat sipi2 jer citer tak sedap terus skang nie dia tak naka masuk..
baik biat macam tue..
kalau semua orang islam buat macam tue baru diorang bukak mata sikit kan?...

iklan