Thursday, September 23, 2010

When Babywearing Does It's Magic

When i bought an SSC, hubby is far from supporting but gave his sceptical lecture.
That was during last Ramadhan. Aku memang ler hangin coz the actual reason for me to get an SSC is for my hubby gak. Yer lah, aku BW Alesya hubby pun nak BW tapi pakai crotch carrier.  Kalau ikutkan for time being aku still comfortable with my Ring sling.
 Ok, time to give first try. Sib baik hubby layan jer aku bg dia pakai SSC and letakkan si Alesya. First impression..."SSC way more comfortable than his crotch carrier." Aku fikir ok lah...ada positif feedback.
Then, to his surprise...Alesya fall asleep after 15 mins in. Time for me to do Jaiho dance..hahaha
Above is not the sole reason i'm into babywearing. I love BW sebab

1) Handsfree
- I have cloth to support my baby i'm handsfree. Boleh hold my hubby hand time jln2...tak gitew???
2) Multitasking
-Of course, bila dah handsfree...i can do any other task while babywearing...So far it help me alot when both of us g shopping. I mean only me and Alesya. Bila hubby keje...Nak transfer groceries masuk kete etc. Help me alot actually. Boleh bawak umbrella kalau panas. Breastfeed during BW pun boleh...
3) Help Alesya to sleep
-Lately Alesya lagi mudah tdo bila i cradle carry her in RS. Mungkin dia rasa mcm dlm buaian kot. Actually we all tak practice dia tdo dlm buai...kalau buai2 pakai tgn dah tak nak dia skang nih.
4) Travelling light
- We bring stroller sometimes, tapi kalau tak bawak pun tak per. Ikut situasi lah. Besides, tak yah lagi nak carik2 lif....leh naik eskalator jer. Lagi satu, kalau lif penuh pun boleh masuk...tak perlukan big space for stroller dah
5) She always near to me
-This what i love most of all BW beauty. She always near to my heart! Boleh sembang2..main clap2... :-)

 Apa lagi yer reason aku BW? Sebab carrier yang cantik2 kot...hehehe
 aku ambik gambar ni time BW Alesya......bleh camtu?? hehehe...gambar org tertinggi Asia ke...kat BB. Sapa nak ambik gambar ngan diorg kena byr RM10.00



5 comments:

Hazwan said...

1st komen..yeaaa...nice entri

Mario said...

mmg senang...tapi kalau lama2 bukan bole buat sakit belakang ke?kalau baby <6 bln bulan msh ok kot...

wana said...

how much bb sling liza?aku nk beli tp x dpt yg murah2 la smua agak mahal..

mummy alesya said...

hazwan:thanks
mario: kalau bb besar boleh pakai 2-shoulders carriers. should be okay
che wa: budget 200 kalau baru, kalau prelove ada below that kot.

sop said...

dulu masa anak kecik, selalu juga guna beg dukung.. pastu dah malas, letak jer dalam stroler :)

iklan