Thursday, September 30, 2010

Newborn menangis: Tips that may help

Last month when i pay a visit to my friend yang baru melahirkan anak keduanya..learn from her that her boy will become cranky baby after maghrib sampai lah kadang-kadang pukul 4 pagi baru tidur. Luckily her husband is okay so boleh take turn. Imagine if you dalam confinement and your hubby is far from helping...
So, after chatting i knew that she's not BF mother and milk is an issue here. Her son kurang menangis dah bila diorg tukar to another formula. oh i wonder why dont you BF him.
Normally newborn menangis bila lapar, and sebab2 lain kembung, feel lonely, too sensitive of environment etc. The baby yang cry more than other baby we call colicky baby...
Alesya once penah menangis camni gak. Luckily not for long. I think about few days. Few tips to sooth this baby:

1) Keep her moving
- Boleh letak dlm buaian or baby cot. For Alesya we do not prefer buaian so ayun2 pakai tgn jer...tak der lah lenguh pun. Newborn kan...

2) Try babywearing maybe??
- Many BW mommies confirm wrap helping to calm their baby down. Kalau dah penat berjaga malam no harm trying kan...


3) Puting
-Aku tak penah bagi Alesya puting tapi aku rasa puting membantu...sebab tengok anak kakak ipar aku dia bagi puting. Nampak ok

4) Massage your baby
- Sometime mummy touch to baby boleh calm baby down. Belajar ler i love you massage and try massage your baby

5) terbalikkan baby
- ari tu aku g jumpa paed...dia suruh aku terbalikkan Alesya (meniarapkan) for 5 mins. atau boleh letak baby facing down dalam kedudukan mummy bersila. then tepuk2 belakang baby

6) Bedung bayi anda
-penah Alesya dah 2 bulan kot...tanak tdo aku bedung dia ok...yerlah dlm womb kan sempit jer so kalau bedung they will feel more secure

hmm...apa lagi yer....
Aku kalau Alesya nangis...aku check pampers dah penuh ke...then tengok kalau2 ada binatang gigit....pastu aku bagi gripe water. 
kalau nangis gak....aku pakai kaedah di atas..kalau nangis lain macam tu...mungkin kena bawak doktor ler.

Anak sedara aku colicky baby ler. 3 bulan dia nangis. then stop ler. tapi siap tukar nama...dari idlan panggil adil skang nih. yerlah malay ni kadang2 trust nama tak sesuai etc.

5 comments:

Imaan09 said...

yes..BF! My baby, BF ye senyapppp..nangis je, sumbat. trus senyap.. klu guna Formula/artificial Milk mmg banyak prob..

wana said...

aku alhamdulillah during confinement bb x meragam so mmg dpt rest..menyusu pun pun kena bangunkn..mgkn depa kesian kt aku yg baru operate tu..

byk sbb bb cranky,kena rajin check-up la..aku rasa BF masa pantang sgt2 m'bantu..rasanya x ada istilah x kenyang kalo bg susu ibu ni..

p/s just my opinion..

anisalya said...

alhamdulillah... ms alya senang sgt jaga. banyak tidur. siap kena kejut nak bg susu. anis lain pulak lain sikit. kalau siang dia tidur sedap... malam dia jaga. kalau malam tu sedap sangat tidur... around 12am smp kul 5 br tidur. my MIL la selalu tlg jagakan. hehehe...

9W2URY said...

bagus juga info ni... tapi, klau nak buat mcm dlm gambar tu (lelaki letak baby dlm baju) kena hati2, silap2 pensan pulak baby tuuu...

ummi iman said...

kenapa tak BF??BF je lah...kompom senyap...iman dulu tak de bising2...dari 1st day till now..1year 5mons still BF..kalau bising2 je ummi bagi je susu cap gantung kompom senyap..hihiks

iklan