Thursday, July 22, 2010

6 things i hate about giveaway / contest

Actually, i do not have much spare time now on giveaway since Alesya is seeking more attention from me. I guess i have to take a break on this. Best sebenarnya join giveaway nih, apart from bleh dpt free things, byk benda yang mengujakan sebenarnya. To feel how lucky you are, to see your name selected, nervous on the result etc...
Tapi ada jugak yang aku tak bekenan..contohnya

tak tau hadiah lagik
salah satu reason aku join giveaway sebab aku suka hadiahnyer. Sometime ada organizer yang tak tau hadiah lagik. i dunno what i missed tapi kalau masa aku terhad aku choose not to join. Sebab kalau hadiah tu mungkin tak berguna utk aku lebih baik bagi orang lain kan. Macam hadiah barang2 utk buat kraftangan..aku tak join sebab aku nih keras tangan. mesti terbiar jer kat drawer..kalau org kreatif yg dpt tu...berhasil lah jugak

tak ada closing date
sometimes, organizer ckp kalau org dah ramai akan decide close. Unless u tell cukup 50 participants ok lah. Kalau too depend on organizer malas gak aku nak join. malas nak check bila tutup, bila result and bila nak dapat hadiah kalau aku memang. Malas nak pk byk so jgn berharap n tak join ler...kekeke

terlalu byk demand
kalau optional bleh tahan lagi. camna kalau semuanya wajib?
wajib jd follower organizer / follow kawan organizer / tag 5 kawan utk join / subsribe newsletter / buat entry / put banner / put button / tweet daily / fan fb...mak aih kalau semua wajib tak dapek den nak join yer

lanjutkan masa contest pulak
ni pun aku kureng gemar gak...dah join tetiba dilanjutkan laks...boleh diterima sebab kadang2 organizer ada alasan sendirik tapi kalau lajutkan berbulan2 plak...tetiba cam rasa nak tarik diri

dah tutup sebulan tapi nama pemenang tak umum pun
kekadang aku pun pelik gak...sampai sebulan lebih ambik masa nak umumkan winner...semua org sibuk...aku yang sibuk pun bleh spare time buat semua yang wajib dan sunat utk dpt penyertaan lebih...at least take about 1 week time ok lah kan..haizz....

mana hadiah nih??
aku menang..yea...menang....
eh aku menang dah 2 bulan tu mana eh hadiahnya?? kat blog pun tak update...status...nak email cam segan lah plak. penganjurlah yang patut tau kan...
alamak....hmmm......huhuhuhhu

hahah...sorry yer kalau melampau2 kenyataan di atas. TAPI....memang ada berlaku okay. Geng2 yang selalu join memang tau kan. yer memang kebanyakan nama sama jer join semua giveaway and contest..kekeke
Ramai organizer yang okay...yang dah siapkan hadiah awal2, dah tutup cepat2 umum pemenang...and terus pos. selalu update kat blog statusnya. memang kebanyakan yang macam tu. Aku cuma ckp psal yang segelintir nih... :-)

15 comments:

wana said...

liza..aku penah join sekali je tp x menang pun..pas tu malas dah..hehehe..kalo byk sgt syarat penyertaannya mmg aku menyampah nk join..

ayah,ummi, farish said...

maya minat nk join..tp cam malas bila nk buat entry macam2..heheheh

Lagenda said...

mak pun..maleh ar nak kena paksa2 jadik folowers bagai! wat n3 tu pun dah ckp maleh dah, inikan plak mcm2 syarat..huhu..

adcom said...

agree...even jarang join contest..huhu...

Jieda said...

actually join contest ni seronok tapi bila bnyak sangat syarat memang boring.setakat buat entri tu okay lagi.at least tolong promotekan contest tu tapi kalau masuk bab disuruh follow memfollow ni yang maleh.dah rasa terpaksa la pulak.

GnieNaim said...

haha....betol2...de terkena jugak...dah menang excited..organizer bls email bgtau nak htr hadiah jumaat or isnin..tunggu..dah 2 minggu x sampai2 hadiahnya...haha sabar jela..seb bek xde kuarkan duit..
~kalau yang dah tutup x umum pemenang pn menyampah jugak...mcm saje suke2 cari publisiti nk wat GA..

'sori ter emo pula...huhu...'

Shiela Latif said...

hihihi suker ngan n3 nie...kalau mummy alesya perasan shiela byk joint kontest diorang nie tapi tak semua penganjor tak amanah kan...dah menang pastue tak antar2 hadiah...sabor je lah...mmg berangin kalau kena gitu...setakat nie joint banyak n yang kena tag pon banyak...menang tak jugak huhu...tapi kalau lar satu hari nanti ada rezeki menang n tunggu hadiah tak sampai2 tau lah n3 apa yang shiela nak post...huhu

kakngah said...

lagi 1..

sticky mode


alahaiiii...

Zaidah said...

atau penganjur tu tipu kot tak nak hantar hadiah...

mama zharfan said...

me suka baca entry ni ;) :P

Josh said...

Hi, hope it's OK to contact you here. We would love to include your blog on our giveaway search engine: Giveaway Scout (http://www.giveawayscout.com). Have a look and if interested, use our online form to add your blog (http://www.giveawayscout.com/addblog/ ). thanks, Josh

Lynn Nasir said...

salam kenal,

hehe..ada yg rajin, susah mcm mana pun join gak. siap ada blog khas utk menyertai GA :)

PUPUT said...

ha'ah..klu giveaway cam malas nak join..klu contest ok lg...^_^

mama_umar_maryam said...

slm kenal =), suke bace n3 ni & support ur words lah,hehehe,mmg ade contest yg smpi skg ntah tutup ke x,klu delay ckplah delay kan,ni kite plak yg termangu2 dok nunggu, pastu bile kite up kan isu,kater,"apelah nk bising2,dahla masuk free,blabla.."amboih kemain,mase soh masuk contest die tu kemain promo lagi,cehh..

ps: sori terpnjg plak komen saye ;)


aiDieNa said...

Ada betulnya.. aku pon planning pasnie nak wat GA yg simple² ajer..

iklan