Tuesday, July 13, 2010

Masih relevankah kursus perkahwinan?

Ada sahabat yang sibuk nak ambik kursus pra perkahwinan. Alhamdulillah, dah sampai jodohnya. Nasihat aku pilihlah tempat yang betul supaya kursus tu bermanfaat.
Pengalaman aku
Dah berlalu hampir 2 tahun, tapi ada yang masih jelas diingatan. Aku pilih tempat yang agak femes...Harap2 dpt jumpak artis kat sana di samping menimba ilmu. tak senonoh tul nawaitu ko. Dah sain kertas kedatangan, first speaker pun masuk. Tak ingat on what topic but byk betul dirty jokes. OMG! Aku dah tak senang duduk. Aku memang tak di ajar utk ketawa pada dirty jokes. Pls...pls...pls...u can always use proper sentence. Nikah menghalalkan seks...enuff...mentioned that and it well said. Unfortunately, almost semua speaker use same method..sometime i do not see why they have to do that.
For me i see kursus pra perkahwinan ni as the best place yang diorg boleh ambil utk menyampaikan nasihat secara tegas utk:
- kurangkan kadar penceraian (maybe can show percentage kadar penceraian umat islam di Malaysia, percentage of reason..maybe 20% sebab wang, 25% tak boleh bertolak ansur ke....bagi pendapat how to avoid and not become statistics...)
-Menjadi ibu bapa terbaik (how to produce anak2 soleh dan solehah yang boleh mendoakan kita bila dah mati kelak..utk kembangkan generasi umat islam yang terbaik...)
Come on lah...takkan sehari kursus dah letih tak boleh nak concentrate and need this kind of jokes to fresh up mind..so many other way to do
There's another joke about malay came to kursus and they shocked this good looking women choose to tie a knot with an african guy. He's black i mean...with those curly hair..huge...OR MAYBE they can say...hati2 kalau nak kawin ngan non malaysian. I mean this people mmg byk involve with those scam...so back to basic..AGAMA, KETURUNAN, PARAS RUPA & MONEY$$$. Terapkan macam tu tak boleh ke? Be more sensitive. Sebab tak semua org hatinya sehitam kulit...Bilal bin Rabah pun black guy but who is him???
Mungkin aku terlalu menilai tapi aku cuba point out the dark side of this kursus. Ada lagi few things...tapi dah tak ada mood nak tulis.
At last, aku ckp ada hal and i left kursus with 2 more session unattended. Guess what?? Aku dapat gak sijil Of course as i am now married. So, what do you think?
Jgn kursus ni menguntungkan pihak2 tertentu sahaja. I mean everyone TERPAKSA ambil and make payment. It should be a win-win situation then.

4 comments:

annazanariah said...

alhamdulillah, anna dah amik kursus ni last 2 years even tak sure lagi bil amau kawen. so far, anna amik kat UTM dibawah bimbingan pusat keluarga hidayah, jab agama islam johor. pengisian yg bagus, padat dan berilmu. no dirty jokes. siap ada present video untuk cukur jambul, marhaban kenduri dan mcm2 lagi.. dah dua tahun, tapi still ingat apa yg dipelajari... wallahu'alam..

semoga tidak ada lagi 'pihak' yg mengambil kesempatan kan? betul kata akak.. biarlah 'win-win' situation..

suhaila said...

ye..saya setuju..same thing to me when I took the course 3 yrs ago..more on dirty jokes, lack of ilmu dan pengisiannya..

mummy alesya said...

ya lah...patut kena ada pemantauan berterusan kan...ntah la macam mana..

adam said...

dirty joke tu kononnye bleh memberi kesegaran pda si pendengar tp wal halnye tu trand zaman dahulu kala. la ni people need more infomation not stuped joke.

iklan