Wednesday, June 2, 2010

Bila patut mulakan solid food?

Alesya dah 4 mths plus. Dah patut mulakan solid food ke?? Ppl around ada yang kata dah patut start..as usual listen to no one..aku pun mula lah menerjah dan mengoogle...
Mmg betul solid food boleh dimulakan seawal bulan keempat tapi WHO menyarankan utk mulakan pada masa bayi berumur 6 bulan. memang aku nak start bila alesya 6 bulan pun so confirm..no more second thought!
So far Alesya pun tak tunjukkan tanda2 'tak cukup' everytime after minum susu. Cuma bila tgk org mkn...muka dia memang interested ngan mknan. Kadang2 aku rasa bersalah plak. Perasaan yang lebih kurang sama mcm kita mkn depan org berpuasa...kekekek
Apa pulak makanan pertama bila dah 6 bulan nanti?? Ada yang nak capai nestum ja...or ada yang nak bagi roti lah..whatever yang terfikir kan. But, yang baik aku rasa bagi puree dulu kot.
Mula-mula aku rasa nak bg puree nasi. Masak bubur nasi..kosong jer...then blend. Jadilah puree. After 1 week baru introduce rice + meat + vege puree. Pelan2 lah...
Luckily berat Alesya increase everytime g check. So aku tak pressure atau dipressurekan utk bg solid and aku pun memang tak tergesa-gesa nak bg solid. Because she on exclusive BF so introduce solid too early akan menyebabkan dia kurang BF.
Besides, there's some other interesting topic related to introducing solid to baby. Nanti aku blog lagi...aku nak off to google about...jeng..jeng jeng...


tiba masa utk membuat budget...nanti aku nak membeli belah senang kalau dah budget..kekekek

1 comment:

wana said...

better 6mth> la jah..aku pun x paham apsal ppl around ske bising2 suh bg mkn,susu x cukup la..bg aku kalo dah fully bf tu x akan ada mslh bb lapar @ x cukup susu..insyaAllah..

by 6mth t dia pun dah pandai menegakkn badan,ntah2 dah pandai duk so senang la nk bg mkn kan..

puree is better for beginner..hang buat sendiri pun boleh kan..dah siap google blender tu hehehehe...

iklan