Tuesday, June 8, 2010

Resepi baby food (puree)

Antara resepi untuk Alesya yang mummy dia compile from internet. Semua resepi puree. Start with puree first kan..

Puree Nasi
-masak bubur nasi
-blend

Puree Carrot
- Carrot dibuang kulit
- potong kecik2
- rebus hingga lembut
- toskan air
- blend 
- siap (boleh masukkan dlm fridge dan simpan jika nak)

Puree apple
-Apple buang kulit and biji
-potong dadu
-masak dgn sedikit air
-blend
(tak leh terus blend tanpa masak dulu sebab apple cepat teroksida - takut bb sakit perut)

aku rasa asasnya sama saja kan..kena rebus then blend.
Selain di atas, boleh buat puree labu, pisang dan yang seangkatan dengannya. 
Since baby kan mkn 3x per day, bleh lah bagi bubur nasi + sayur + bilis/ayam/telur (atau sesuka hati) and oso puree nih so that baby tak boring been serve the same food. 

Marilah kita mencuba bersama-sama and kalau aku bertambah rajin bleh lah g tgk buku sebelah ni di MPH. 


4 comments:

wana said...

alesya dah start mkn?

selera la dia ye..mummy buat puree..

basically masak puri camtu la liza..rebus,blend..

ok bb alesya selamat m'jamu selera sayang!!!

mummy alesya said...

tak makan lagi..baru aku dok kumpul resepi. hmm...thanks untie wana.

wana said...

bagussss ler mummy!!!!

UmmiHarith said...

assalamualaikum..nk tanye la..hmmm...mase bg baby mkn kene bg die minum air 0 or bg susu bdn??

iklan