Wednesday, May 5, 2010

BPA bottle..prihatinkah kita?

Baca pasal baby bottle yang ada BPA ni risau lak aku. Skang nih Alesya pakai botol Dr. Brown tp BPA bottle bukan BPA free. Ingat nak beli botol baru ujung bulan nih. Meh usha skit pasal BPA bottle nih.

Apa tu BPA?
Bisphenol A, commonly abbreviated as BPA, is an organic compound with two phenol functional groups. It is a difunctional building block of several important plastics and plastic additives
Suspected of being hazardous to humans since the 1930s, concerns about the use of bisphenol A in consumer products were regularly reported in the news media in 2008 after several governments issued reports questioning its safety, and some retailers have removed products containing it from their shelves. A 2010 report from the FDA raised further concerns regarding exposure of fetuses, infants, and young children.

Kesan kalu pakai botol BPA ni apa lak?
For boys penurunan penghasilan sperma, penambahan berat prostat, dan kanser testis Sementara pada perempuan, BPA berpotensi mengakibatkan ketidaknormalan perkembangan endometrium yang dapat menyebabkan infertiliti serta meningkatkan risiko terkena kanser payudara. Anak-anak, terutama bayi yang masih dalam kandungan dan bayi yang baru lahir, berisiko tinggi terhadap bahan kimia tersebut.

Camna nak tau BPA free ke tak botol tu?
- tgk label
- kaler (selalu honey kaler)
- rasa so far yang BPA free kat M'sia nih brand tupperware, pureen, avent, mam (ikut botol bukan ikut brand)
- ada tag recycle no. 5 atau PP

Hmm..kalau dah terbeli tu make sure tak calar ek botol tu. Kalau calar baek ler tukau sebab takut susu tercemar ngan BPA. Aku pun nak tukau ler utk Alesya. Maybe ujung bulan kot sebab dia pun jarang gak ler menyusu pakai botol. Skang jer kerap skit. Dulu direct jer.

1 comment:

wana said...

alya pakai AVENT..BPA free..setau aku kalo pakai bpa free ni dpt mengelak anak colic(kembung perut)..dr brown pun ok..

iklan